ÉRTÉKET az "ÉRTÉKNEK"!

2018.01.04

    2017. december 8-án került megrendezésre a helyi értékeket bemutató megelevenítő Érték-sétára és a Hungarikum vetélkedő döntőjére. A rendezvénynek a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola adott otthont.  

     Magyar és helyi értékeink témában hirdettünk vetélkedő a 11-14 éves korosztály számára. 120 diák jelentkezett erre a programunkra. A nagy érdeklődésre való tekintettel kétfordulósra szerveztük át a vetélkedőt. Volt egy elődöntő az internet adta lehetőséget kihasználva (elektronikus vetélkedő), és egy döntő. 10 csapat jelentkezett, csapatonként négy fővel; az első tíz jutott be, a változatos feladatok helyes megoldása után, a döntőbe.

     Azért, hogy a legkisebbek se maradjanak ki, az ő számukra teljesen helyi érték bemutatását szerveztük meg (Értéket az "Értéknek"! ), és Illés Zsuzsanna hagyományőrző pedagógus, helytörténész vezetésével a település értékeit jártuk végig. Még számunkra is voltak olyan meglepő dolgok, helyi érték, amikről még nem sokat tudtunk. Közben változatos feladatokat (főként házi feladatokat) kaptak a gyerekek. 

    Talán legmeglepőbb emlék, ami a koronát feltette erre a napra, amit egy nagymama írt. Egy kislány hazaérkezve örömmel mesélte: (Értéket az Értéknek! megnevezés kapcsán) "Mama érték vagyok én is. Érték a szüleimnek, Érték Neked. - ezt mondták ma nekem Érté-séta közben." A felnövekvő ifjúság Érték, ezért nekik mutatjuk be helyi épített vagy éppen szellemi, értékeinket, dolgainkat, amikre büszkék lehetünk. Programunk címe ezért is Értéket az "Értéknek"!

    A döntőben zsűriként volt jelen a Művelődési Intézet részéről Kovács Anna; a Pest Megyei Értéktár Bizottság tagja: Tóth János; valamint Petrik Anna a Metropolitan egyetemről, és mint helyi "értékember" Juhosné Révész Erzsébet igazgatóhelyettes, pedagógus. Nagyon lelkes, elkötelezett, és felkészült fiatalokkal találkoztunk. Azt hiszem, mi is sokat tanulhattunk a gyerekektől. Mind a 120 fiatal lelkiismeretesen készült és optimizmussal arcukon, vállalták, ha valami nem úgy ment, ahogyan szerették volna. Változatos feladatokon kellett helyt álljanak és a szurkolóközönség végig lelkesítette a csapatokat. Végül a zsűri díjazta az első, második és a harmadik helyezettet, különdíj is kiosztásra került, illetve minden résztvevő egy szép könyvet és emléklapot vehetett át.

     Nagyon jól sikerült napot zárhattunk. Ezen programok szervezés ismét csak megerősített abban, hogy jó úton haladunk és tennünk kell azt, amire Mennyei Atyánk meghívott minket: "ÉRTÉKET AZ ÉRTÉKNEK!